PRZED NAMI
- emocjonujący 5-dniowy trekking konny w wysokich górach Tuszetii
- wspaniałe krajobrazy Kaukazu i spotkania z lokalną kulturą
- uczta przy ognisku z pasterzami
- kompleks monastyrów Dawid Garedży
- zwiedzanie winnic i degustacje wyśmienitych gruzińskich win
- uroczysta supra z pokazem tańców ludowych
O WYPRAWIE
Gruzja to kraj z historią sięgającą kilku tysięcy lat, położony na geograficznej i kulturowej granicy między Europą i Azją. Przepiękne górskie krajobrazy, przywiązanie do tradycji, nadzwyczajna gościnność mieszkańców, wspaniała kuchnia i długa historia winiarstwa, to tylko niektóre powody, dla jakich warto odwiedzić ten kraj.
Na naszej wyprawie poznamy konno jeden z trzech najpiękniejszych zakątków Gruzji. To Tuszetia – najbardziej oddalony od miejskiej cywilizacji i jednocześnie najbardziej dziki region kraju. Nadal żyje się tu tradycyjnie, życie człowieka od najmłodszych lat związane jest z końmi, a pogańskie wierzenia mieszają się z chrześcijaństwem. To tutaj przetrwała prawdziwa kaukaska kultura. Trasa trekkingu konnego przebiega przez dwie najważniejsze doliny regionu – Pirikiti i Gomecari. Na ucztę zaproszą nas do siebie pasterze, którzy pokażą nam jak żyją i pracują, a wieczorem wzniesiemy wspólnie toasty przy ognisku. Po rajdzie konnym przeniesiemy się do Kachetii, gdzie poznamy smak i historię najlepszych gruzińskich win, a następnie udamy się na uroczystą suprę do Tbilisi.
Nasz trekking konny w Gruzji „Przez Dwie Doliny” choć nie jest wymagający technicznie przeznaczony jest dla jeźdźców z doświadczeniem jazdy w terenie, bez lęku wysokości i przestrzeni. Pokonujemy przewyższenia, przeprawiamy się przez rzekę, poruszamy się górskimi ścieżkami często mocno eksponowanymi. Dosiadamy koni tuszeckich, które są niezwykle wytrzymałe, silne i mądre. Są one spokojne i dobrze chodzą w zastępie. Towarzyszą nam sprawdzeni i doświadczeni lokalni przewodnicy, a trasa nie wymaga brania ekwipunku na konie juczne. Nocujemy w pensjonatach, jedziemy na lekko, a nasze większe bagaże przewożone są na kolejne miejsca noclegowe samochodem.
PLAN WYPRAWY
1 dzień
Samodzielny przelot do Gruzji.
2 dzień
Rano spotkanie z przewodnikiem w Tbilisi i wspólne śniadanie, po którym przejedziemy do Telavi i zaopatrzymy się w owoce i lokalne specjały na miejskim bazarze. To ostatnie miasto na naszej drodze. Po kilkudziesięciu kilometrach będziemy już w górach na jednej z najbardziej widowiskowych dróg na Kaukazie. Po drodze zatrzymamy się na piknik i podziwianie widoków. Po przejechaniu przez przełęcz Abano, najwyżej przejezdną autem przełęcz na gruzińskim Kaukazie (2850 m n.p.m), znajdziemy się w Tuszetii – najdzikszej, mistycznej górskiej krainie, gdzie przez trudność dojazdu przetrwała nie tylko przepiękna natura, ale i oryginalna i autentyczna kultura, wierzenia sprzed chrześcijaństwa i naturalna pasterska kuchnia. Na noc zatrzymamy się w gospodarstwie w Dolnym Omalo, gdzie gospodarze sami wytwarzają większość produktów – od warzyw i owoców, po sery i jogurty od własnych krów.
3 dzień
Po śniadaniu wyruszymy na jeden z wyższych punktów widokowych na całą Tuszetię, do polodowcowego jeziorka Oreti na wys. 2670 m n.p.m. Tam odpoczniemy przy pikniku, a następnie sprowadzimy nasze konie do poniższej wsi Khiso. Stamtąd udamy się z powrotem do Omalo.
4 dzień
Po wcześniejszym śniadaniu i osiodłaniu koni wyruszymy szybszym tempem w stronę polany na Mirgveli, a stamtąd do Dochu, gdzie po zejściu do rzeki odpoczniemy na pikniku. Stamtąd udamy się wyżej do Gogrulty, a dalej do Vestomty, gdzie będzie czekała na nas uczta pasterska u naszych przyjaciół. Tego dnia zabieramy ze sobą rzeczy, które będziemy potrzebować na noc do małych plecaków/sakw, ponieważ auto nie dojedzie do tej miejscowości.
5 dzień
Po śniadaniu udamy się szlakiem do malowniczo położonej nad rzeką miejscowości Dżwarboseli. Dzień będzie luźniejszy, tak by p połowie dnia dać odpoczynek uczestnikom i koniom po trudnej trasie i przed kolejnymi wyzwaniami. Odpoczynek przy rzece i wieczorna uczta z szaszłykami dodadzą nam sił na kolejne dni.
6 dzień
Po śniadaniu udamy się konno na przełęcz Nakaicho, a następnie sprowadzimy konie do rzeki, którą przekroczymy konno kierując się do Chesho, gdzie zostaniemy na noc. Trasa jest dość wymagająca fizycznie dla koni i jeźdźców, ale przepiękna widokowo. W Chesho skosztujemy jedną z najlepszych regionalnych kuchni w Tuszetii.
7 dzień
Po śniadaniu udamy się szlakiem do Kvavlo, a następnie do Dartlo, gdzie zatrzymamy się na lunch. Następnie dojedziemy do Omalo, gdzie nasza gospodyni, zagoni nas do kuchni by razem zrobić khinkali. Wieczorem wspólnie usiądziemy do pożegnalnej supry z naszymi przewodnikami konnymi, kierowcami i gospodarzami.
8 dzień
Po śniadaniu opuścimy Tuszetię i autami terenowymi udamy się do Doliny Alazańskiej. Tam odwiedzimy jedną z piękniejszych winnic, gdzie będziemy mieli możliwość delektować się lokalnym winem i czaczą. Wieczór spędzimy w Tbilisi, gdzie po odpoczynku udamy się na kolację z pokazem tańców gruzińskich. Nocleg w hotelu w Tbilisi.
9 dzień
W nocy wyjazd z Tbilisi na lotnisko i wylot z Gruzji.